Groep 3

 

Groep 3… daar leer je lezen! Ja… en nog veel meer. Voor de zomervakantie hebben we met elkaar kennis gemaakt op de wenmorgen en nu zijn we echte groep 3-ers! En echt, we genieten met elkaar van het werken, leren en spelen. ’s Middags en aan het einde van de week zijn we echt moe van het harde werken. We komen steeds meer in het dagelijks ritme.

 

Op maandag en vrijdag is juf van Helden in de klas en op dinsdag, woensdag en donderdag geeft juf Breure ons les. ’s Morgens zitten we in de kring. Deze kring is iedere morgen hetzelfde. De kleine pauze is voor ons op het kleine plein. De grote pauze is op het grote plein. Na de pauzes maken we een rij bij de kleuteringang. We staan twee aan twee en de volgorde van de rij is steeds hetzelfde. In groep 3 gaan we ook op woensdag naar school. Op maandag begint juf van Helden met het aanleren van de nieuwe psalm. Op dinsdag, donderdag en vrijdag luisteren we ’s morgens naar een Bijbelverhaal.

 

Leren lezen…

Het leren lezen is voor de meeste kinderen toch wel bijzonder. Het verhaal dat we op maandag bij taal horen gaat over Daan en Roos. Daan is pas verhuisd en woont nu in de stad. Roos woont op een schip. Daan heeft ook een vriendje: Toon. Daarmee speelt hij vaak. Ze rapen samen appels in de tuin bij Toon en gaan samen naar de bibliotheek. Boven het bord hangen de woorden die we tot nu toe hebben geleerd: ‘daan’ en ‘roos’. De volgende woordjes die we leren zijn: ‘de pit’ en ‘boek’. Van al deze losse letters en klanken, kunnen we ook andere woordjes maken.

 

Vanaf de vierde schoolweek krijgen de kinderen een spetterkaart mee naar huis. Daarop staan letters, woorden en soms ook een verhaaltje. Het is heel goed om de spetterkaart en woordrijtjes iedere dag een keer met uw kind te lezen. Helpt u mee met oefenen?

 

Er zijn verschillende kinderen in groep 3 die al (bijna) kunnen lezen, maar ook dan is oefenen heel goed. Ook het oefenen van de woordrijtjes op tempo is heel goed. Er zijn kinderen die al een leesboekje in hun kastje hebben om zelfstandig te lezen.

 

Tot de kerstvakantie mogen we elke maandag een prentenboek kiezen om thuis te lezen. We weten al dat er leesletters zijn en ook schrijfletters. Binnenkort gaan we starten met het schrijven van echte schrijfletters. Tot die tijd oefenen we schrijfpatronen en op vrijdag zijn we uitgebreid bezig met het schrijven van de cijfers 0 t/m 10.

 

Gymmen…

Op dinsdagmorgen gaan we gymmen in de sporthal. We dragen allemaal dezelfde gymkleren: wit shirt, blauw broekje en gymschoenen. Het is handig als je naam erop staat. Het dragen van gymschoenen in de sporthal is verplicht. In groep 3 hebben we geen speelgoeddag meer. Wel spelen we op dinsdagmiddag nog in de hoeken. 

44043